divendres, de maig 30

S'ha imposat el seny…


Desprès dels quatre tallers celebrats dins del Procés de Participació del Pla d'Usos de la Devesa que ha endegat l'Ajuntament, ha quedat molt clar que els gironins NO VOLEM UN PAVELLÓ dins del parc de la Devesa.
Ja en el primer taller d'educació i lleure dels tres grups participants, dos van afirmar que no volien un pavelló i un altre que es podria ubicar dins del Palau Firal. Conclusions del taller: No s'ha de construir el pavello dins del parc.
Al segon taller de fires i mercats, també es va parlar de noves edificacions i va quedar molt clar que si s'havia de construir algun equipament nou, fos d'un tamany reduit, sense cap tipus d'impacte i adequat a l'entorn (o sigui que ens referim a petits bars).
En el tercer taller d'usos esportius, 27 vots van dir que volien un pavelló dins del parc i 22 que no el volien (tot i l'enrenou generat per una equivocació en el recompte que només donava un vot en contra el pavelló, i que tant l'empresa consultora com desde l'Ajuntament han reconegut). Hem de tenir en compte que aquest taller estava farcit de representats d'entitats esportives que el que volien era un pavelló , els era igual fer-lo a la Devesa, que era on els oferia fer-lo l'Ajuntament.
En el darrer taller sobre espai natural i mobilitat, 43 vots van dir que no volien cap pavelló dins del parc ni aparcament per als cotxes.
Cal remarcar que la construcció del pavelló és un tema transversal, que afecta a tots els tallers ja que la seva construcció dins del Parc es contradiu amb la major part de les conclusions a les que s'hi ha arribat.
A més, si donem un cop d'ull a la plana web, que ha creat l'ajuntament per a participar, també queda molt clar que no es vol un pavelló "i per golejada".
El mateix pensen els ciutadans que ens han donat suport amb signatures i per correu electrònic.
Hem de dir que aquest procés participatiu ha estat un ball de despropòsits, i que no ha funcionat com calia, segons ha reconegut el regidor Miquel Poch. Desde el primer dia ens hem queixat, a la Comissió de Seguiment, de ser un procés dirigit per l'Ajuntament per aconseguir el resultat que volien (tenir consens ciutadà per fer el PAVELLÓ dins de la Devesa), i la jugada no els ha sortit bé.
Els ciutadans de Girona han tingut seny… el seny gironí. I demanen a l'Ajuntament que no construeixi un pavelló dins del Parc de la Devesa, però que l'arregli, que el dignifiqui i que aprofiti les conclusions d'aquest Procés de Participació, que en general han estat molt encertades.


NO VOLEM UN PAVELLÓ DINS DE LA DEVESA, VOLEM UNA DEVESA QUE SIGUI L'ORGULL DE LA CIUTAT I UN LLOC BONIC PER ANAR-HI AMB SEGURETAT.


Finalment, cal instar a l'ajuntament que les conclusions d'aquest Procés de Participació s'han de traslladar a la legislació vigent (POUM, etc.) o redactar un Pla Especial, ja que que si no se les dona un valor normatiu i es doten de pressupost poden acabar essent paper mullat.
Sra. Alcaldessa i regidors que doneu suport a aquest despropòsit, a aquest error històric: escolteu als ciutadans, i feu les coses com cal.


Associació de Veïns Devesa-Güell – Plataforma Salvem la Devesa.

dimarts, de maig 27

Una ciutat d'idiotes



JESÚS BADENES (Diari de Girona)

Idiota era l'antic grec que no s'ocupava dels afers públics i només tenia al cap els assumptes privats. L'assemblea d'Atenes reunia 6.000 homes. Tots havien de parlar. De manera breu per agilitzar el debat, però era obligat participar-hi. Es votava a mà alçada i sense recompte. Els idiotes eren els que no anaven a les assemblees. El Pla d'Usos de la Devesa s'ha decidit amb tallers on he vist cares repetides sota diferents entitats. He vist una estranya implicació d'alguns regidors de l'Ajuntament, que decidien com havia de ser el taller, però no apareixien per a res. Cada vot es comptava amb un gomet. Cada persona valia cinc gomets. 27 gomets són 5 o 6 persones a favor del pavelló. 43 gomets vol dir 8 o 9 persones en contra del pavelló. Milers de persones han renunciat a opinar sobre la Devesa. Avui la majoria silenciosa veu d'idiotes anar a discutir si s'ha de fer el pavelló a la Devesa o no. No m'estranya, veient l'espectacle idiota -en el sentit modern- en què hem convertit la democràcia.

diumenge, de maig 25

Els opositors forcen una nova votació pel pavelló esportiu i s´imposa el no

La gestió natural de la Devesa queda eclipsada en l'últim taller per la negativa al projecte

M.Bosch, Diari de Girona.
Feta la llei, feta la trampa. La darrera jornada del procés participatiu pel pla d'usos de la Devesa es va tornar a centrar en el pavelló esportiu. L'acte va tenir lloc a la llotja de contractació del Palau Firal i va seguir l'estructura de les tres jornades precedents. Per tant, tres tallers formats per veïns i membres d'entitats relacionades amb el tema de debat -ahir s'havia de parlar sobre la gestió de l'espai natural i la mobilitat- van emetre un seguit de propostes que, posteriorment, van ser votades pels presents seguint el criteri de votar l'opció que "més agradés" com ja s'havia fet la setmana passada en tractar el usos esportius del parc. Malgrat que el polèmic projecte del pavelló no entrava en el debat proposat del procés aquest va acabar centrant-ne la jornada. Dos del tres tallers van introduir la negativa a la seva execució com a proposta pel pla d'usos i el tercer va decidir no fer-ho tot i haver-ne parlat perquè no formava part del debat. De fet, aquesta ha estat una tònica del procés participatiu. Ja en la primera jornada oberta a la participació ciutadana les opinions sobre aquest projecte van fer-se sentir. Dos dels tallers van mostar-s'hi contraris i un va proposar reubicar-lo on hi ha el Palau Firal. Aleshores alguns veïns van acusar el conistori de "dirigir el procés" perquè el pavelló només entrava oficialment en debat en la tercera jornada de participança, dedicada als usos esportius del parc, malgrat el fort rebombori que havia causat.
Ahir, en procedir a la votació, el "no" al pavelló va ser l'opció més votada davant d'altres que tenien a veure estrictament amb la gestió natural del parc. Així, la negativa a la construcció de l'espai poliesportiu va obtenir 43 vots a favor i va superar clarament les altres idees proposades, millora de l'accessibilitat (16 vots), pla de gestió de l'arbrat i integració de les ribes del riu Ter (14 vots) i limitació i control del trànsit als voltants del parc (13 vots). Aquest fet va decebre als regidors presents que, com en les tres jornades anteriors, van ser Miquel Poch, regidor de participació i relacions ciutadanes i Ponç Feliu, regidor de Medi Natural. Poch va lamentar "l'esforç d'alguns veïns" que, segons ell, "volien centrar el debat en el pavelló i desvirtuar-lo" tot i que va afegir que la valoració global del procés participatiu serà més àmplia perquè inclourà les idees emeses i votades durant les seves quatre jornades i, també, les que els ciutadans hagin fet arribar per internet o mitjançant les carpes que el consistori ha instalat per diferents punts de la ciutat. El regidor de participació i relacions ciutadanes va admetre que caldria millorar el mecanisme d'aquests processos participatius per evitar que, com en aquest cas, no s'obeeixi el tema de debat i es votin propostes que no hi tenen a veure. Poch va afegir que aquesta experiència és un precedent vàlid per la ciutadania i l'Ajuntament i que "cada procés serveix per millorar". Per la seva banda Ponç Feliu va afirmar que a causa del protagonisme del pavelló s'havien deixat sense tractar "temes molt importants dels quals cal saber- l'opinió dels ciutadans". Feliu va afegir que alguns informes tècnics proposen solucions per augmentar la salut de l'arbrat i la seguretat del parc que necessiten consens per poder tirar endavant i que ahir no es van parlar per l'insistència en el projecte de l'Ajuntament.Entre els ciutadans convocats hi va haver opinions contraprosades. "Alguns han donat tots els seus vots contra el pavelló i han prescindit dels aspectes que havíem vingut a parlar", va afirmar el membre d'una entitat protectora d'animals. Miquel Llop, en representació de l'associació de veïns de la Devesa, va dir que el debat havia demostrat la validesa dels arguments contraris a l'actual ubicació del projecte i va fer una valoració positiva del procés que ahir va concloure.

dilluns, de maig 19

Tupinada a la Devesa



"Més val que ens deixem de farses i fem entrar els bulldozers d'una vegada"
Escrit per Narcís Sastre Fulcarà a diumenge, maig 18, 2008
Fins al moment, el procés participatiu que es duu a terme per definir els usos de la Devesa m'havia semblat prou correcte, tot i discprepar d'alguns criteris i mètodes emprats. Aquesta setmana, però, han ocorregut dos esdeveniments que han suposat una adulteració total dels resultats.En primer lloc, la presentació dijous d'un projecte de pavelló i espais esportius totalment definit i acabat. Si com s'ha dit el que es volia era només informar la ciutadania sobre el projecte amb el qual treballava l'Ajuntament, no hauria estat millor presentar una proposta esquemàtica, flexible i susceptible de canvis? O millor encara, diverses propostes a partir de les quals treballar?En segon lloc, aquest dirigisme inicial de l'equip de govern es va corroborar ahir amb un canvi en el sistema de votació. Només cal llegir els paràgrafs de la notícia del Diari de Girona que adjunto, signada per en Tapi Carreras. A casa meva, d'aquest fet en diuen una tupinada. Això no fa sinó certificar la defunció del procés participatiu.Porto tres mesos afirmant que el debat sobre la Devesa no s'ha de centrar en el pavelló i que una posició constructiva es demostra aportant idees de tota mena, sense deixar-se portar per la cultura del no. Vistes les circumstàncies, admeto el meu error. Al final, tot ha quedat reduït a pavelló sí, pavelló no. Més val que ens deixem de farses i fem entrar els bulldozers al parc d'una vegada.

diumenge, de maig 18

Taller participatiu o parany municipal?

Una votació en un tens taller participatiu sobre esport avala que es faci el pavelló a la Devesa
El sistema va rebre crítiques de l'AV de Sant Narcís, que considera que el procés és "tendenciós"


Diari de Girona Tapi Carreras, Girona.

El resultat de la votació que es va fer en acabar el taller participatiu sobre els usos esportius del Parc de la Devesa de Girona va servir per avalar la construcció d'un pavelló en aquest espai. La votació es va fer després de tota una jornada matinal, on tres grups d'unes deu persones cadascun, van debatre sobre quins usos ha de tenir el Parc. Cada grup va consensuar sis propostes i al final, tots junts havien de votar.En total hi havia 18 propostes. El sistema de votació consistia a repartir cinc punts com es volgués. Es podia atorgar 5 punts a una sola proposta o repartir-los. Abans de la votació es va explicar als assistents (molts dels quals eren representants de clubs esportius) que tot i que en anteriors tallers els punts s'havien de repartir entre els que els haguessin causat "més sorpresa", en aquesta ocasió ho podien fer en funció de la proposta a la qual volien donar suport. Aquest canvi de criteri va molestar algun dels assistents. N'hi va haver un, el representant de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras, que va arribar a acusar l'organització de provocar un taller amb un sistema de votació "tendenciós". La jornada estava presidida pel president de la Federació Catalana de Futbol, Jordi Roche, que no obstant, no va assistir a tots els grups, un fet que també va molestar Carreras.Finalment es va votar i la proposta més puntuada va ser la de construir el pavelló tal com està planejat i en el lloc anunciat. Aquesta proposta va rebre 27 volts. La segona proposta més votada va ser fer un Pla Especial que a més de la Devesa, inclogui el riu Ter i Fontajau, que va obtenir 21 suports. En tercer terme va quedar la reclamació de més seguretat i il·luminació a la zona i crear la figura del vigilant de la Devesa, amb 15 punts. La proposta per avalar el pavelló va sorgir d'un dels tres grups. Els altres dos també parlaven d'aquest equipament, tot i que entre els mateixos membres hi havia discrepàncies sobre la seva ubicació (Fontajau o Devesa). Altres propostes feien referència a l'aprofitament del Ter per fer-hi pràctiques esportives o adequar el Parc per potenciar l'esport lliure i espontani. Altres opcions parlaven de cobrir les piscines o de fer una pista d'atletisme.Un cop acabada la jornada, alguns assistents van discutir, ja al carrer i amb moments de tensió, sobre el sistema de votació.



Pavelló sí, tal com està projectat (27 vots).

Pla Especial juntament amb el Ter i Fontajau (21 vots).

Seguretat i il·luminació a la Devesa i Fontajau. Recuperar el vigilant de la Devesa (15 vots)

Pavelló d'ús popular perquè no sigui només per als clubs. Discrepància en el lloc: entre la Devesa i Fontajau. (12 vots).l Ús de l'espai construït per ubicar-hi les infraestructures (9 vots).l Adequar la llera del Ter per fer-hi usos esportius i aquàtics (7 vots).l Pista d'atletisme resseguint el camp de futbol millorat (6 vots).l Dues piscines (actual i nova) amb cobertura retràctil (6 vots).l Delimitar l'espai físic destinat a usos esportius reglats i que no es puguin ampliar (5 vots).l Millorar les instal·lacions existents i mantenir el lliure accés (5 vots).l Elements que promoguin l'ús esportiu a l'aire lliure, per a la gent gran i la mainada) (4 vots).l Incorporar el Ter a usos esportius (4 vots).l Dignificar les instal·lacions existents, tant si es fa el pavelló com si no (3 vots).l Millorar l'accés, la senyalització, la il·luminació, la seguretat i el mobiliari urbà per facilitar l'esport espontani (2 vots).l Sense acord sobre el lloc del pavelló. La majoria diu fora de la Devesa i més ambiciós (1 vot).l Ajuntar les construccions i compartir l'espai lliure amb l'ús escolar (1 vot).l Una zona arreglada per fer esport lliurement (1 vot).l Àrees reservades per a gent gran i mainada (0 vots).


diumenge, 18 de maig de 2008>
Una quarantena de veïns participen en el taller sobre usos esportius de la Devesa de Girona


El punt. P.A.. Girona
Una quarantena de veïns van participar ahir en el taller sobre els usos esportius de la Devesa, que es va fer ahir a l'Auditori de Girona. Els veïns van treballar sobre diferents propostes i les van votar. Segons va destacar ahir el tinent d'alcalde de Relacions Ciutadanes i Joventut, Miquel Poch, la proposta de situar el nou pavelló municipal a la Devesa, amb les dimensions projectades va aconseguir 27 vots, i la que apostava per buscar una altra situació fora d'aquest espai –tot i que no hi va haver consens sobre el lloc– i per plantejar una construcció més ambiciosa i polivalent va rebre 21 vots. També hi va haver 17 vots per a la proposta de destinar el pavelló a usos populars en general, no tan sols als esportius. Altres peticions van ser la reordenació de la zona de la piscina; la recuperació del Ter i la seva llera per a usos esportius; la redacció d'un pla especial de la zona i mesures per proporcionar més seguretat a l'espai, com ara més il·luminació i la recuperació de la figura del vigilant de la Devesa.
Un dia després que CiU –a l'oposició a l'Ajuntament– acusés l'equip de govern d'haver dinamitat el procés participatiu del pla d'usos quan va presentar el projecte del pavelló abans de la trobada d'ahir, Miquel Poch va defensar que el procés «va bé i ha generat expectatives».

divendres, de maig 16


"S'han tornat bojos aquests romans!"








No és un centre d'investigació espacial, no és la sortida de ventilació del TGV, no és una nau extraterrestre amb alienígenes...és el "pavelló de barri" que l'ajuntament projecta al bell mig de la Devesa!
-------------------------------------------
El pavelló de la Devesa de Girona farà onze metres d'alçada i tres més sota terra
L'Ajuntament presenta el polèmic projecte i l'associació de veïns amenaça de sortir de la comissió de seguiment del pla d'usos
DANI VILÀ. El Punt
Girona. El polèmic pavelló de la Devesa de Girona farà onze metres d'alçada i en tindrà tres més sota terra per reduir-ne l'impacte visual. Així serà si finalment es tira endavant el projecte de reordenació del complex esportiu del parc que ahir va presentar l'equip de govern, tot i que ICV continua estant en contra del pavelló. La futura instal·lació esportiva es presenta abans del taller de dissabte en què es debatran els usos esportius de la Devesa a petició de la comissió de seguiment del procés. El pavelló ocuparà 2.034 m² i amb els diversos nivells tindrà 3.222 m² construïts. La plataforma Salvem la Devesa considera que la presentació del complex esportiu «condiciona» el pla. L'entitat, a més, amenaça d'abandonar la comissió perquè entén que s'ha «desvirtuat» el procés.
L'accés del pavelló es farà amb una gran llosa i l'estructura combinarà materials com ara l'acer, el metall i la fusta amb la voluntat que s'integri en l'entorn natural del parc de la Devesa. La instal·lació serà semisubterrània per reduir l'alçada visible al parc.
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, amb els regidors socialistes d'Urbanisme, Esports i Medi Natural, i amb el republicà Miquel Poch, responsable de l'àrea de participació ciutadana, va presentar públicament tota la reordenació del complex esportiu de la Devesa, que inclou la construcció del polèmic pavelló poliesportiu.
L'alcaldessa va qualificar el poliesportiu de «pavelló de barri». L'edifici ocuparà 2.034 m² de la Devesa, per bé que la superfície construïda serà de 3.222 m². L'equip de govern va subratllar que el nou poliesportiu estaria enfonsat uns 3 metres i que l'estructura visible faria onze metres, tenint en compte que els arbres més propers fan entre 25 i 41 metres d'alçada.
Pagans va defensar que l'acte públic responia a la voluntat que «el debat sobre els usos esportius es pugui fer tenint tota la informació».
Per fer el pavelló no caldria tallar cap arbre perquè es preveu situar-lo a l'espai on ara hi ha les pistes de tennis, que es traslladarien al lloc de la pista poliesportiva que aniria a terra. La reforma de la zona suposaria la desaparició de les grades del frontó i el manteniment de la pista. El pavelló tindria un accés subterrani que el connectaria amb la resta del complex. A més, Pagans va advertir que en un futur caldrà fer un vas de piscina nou «perquè cada vegada s'utilitza més, per ciutadans i casals d'estiu». «La voluntat és ordenar millor tota la zona, perquè hi hem anat fent pedaços i ara s'ha de refer», adduïa Pagans. L'alcaldessa va deixar clar en la roda de premsa que el projecte del pavelló seguirà el seu curs i, malgrat admetre que tindran en compte tot el material que sorgeixi del procés participatiu del pla d'usos, va reiterar que serà l'equip de govern qui farà la proposta final.
El regidor d'Urbanisme, Joan Pluma, va detallar la volumetria i va destacar que la desaparició d'estructures com ara el camp de tir, l'hípica, la pista de patinatge i un transformador suposarà que un cop s'hagi fet la reordenació s'acabaran ocupant 3.460 m², «uns 180 m² menys que ara», gairebé mil metres per sota del límit d'ocupació que estableix el parc. D'altra banda, la superfície construïda després de la reforma seria de 4.919 m², i sense el pavelló es quedava en 3.909 m².
El grup d'ICV coneixia la presentació d'ahir i el seu portaveu, Joan Olòriz, va reiterar la seva oposició a la construcció del pavelló a la Devesa. Els ecosocialistes reconeixen que la proposta del pavelló «la fan els dos grups majoritaris al govern» i consideren necessari veure com es resol el debat ciutadà i el procés participatiu del pla d'usos de la Devesa.

AMENAÇA DELS VEÏNS
L'associació de veïns Güell-Devesa va amenaçar ahir de sortir de la comissió de seguiment del procés participatiu del pla d'usos. L'entitat denuncia irregularitats en el funcionament i el seu president, Josep Plazas, considera que la presentació d'ahir «condiciona tot el procés i l'opinió de tots». Consideren que «s'està desvirtuant el procés del pla d'usos». L'entitat que va impulsar Salvem la Devesa creu que el procés «no ofereix prou garanties perquè sigui transparent i realment participatiu». Demanaran a altres entitats que s'afegeixin a la seva proposta, ja que asseguren que s'han pres decisions sense consens.


dilluns, de maig 12

La jornada oberta final del procés participatiu se celebrarà el divendres 30 de maig a la tarda


La Comissió de Seguiment del procés participatiu sobre el Pla d'usos i gestió del parc de la Devesa va celebrar ahir al vespre la seva tercera reunió. Entre altres temes, es va tractar la celebració d'una jornada oberta final, que tindrà lloc el divendres 30 de maig a la tarda. Aquesta diada en la qual s'està treballant, tindrà un component lúdic, a més de servir per a recollir propostes i aportacions dels ciutadans i ciutadanes de Girona.

A proposta dels membres de la Comissió, es va acordar també allargar el procés de participació a través del web fins el proper 2 de juny. Inicialment s'havia previst que la seva durada fos d'un mes aproximadament (del 21 d'abril al 23 de maig), però es prorrogarà fins que s'hagin celebrat tots els tallers i la jornada oberta final. De moment, hi ha hagut 600 visites, que de mitjana s'estan uns quatre minuts a la pàgina, i 100 usuaris donats d'alta, que han fet unes 950 valoracions i 170 comentaris. Els membres de la Comissió van demanar a l'equip de govern que es donés més informació als ciutadans sobre la proposta de construir un pavelló a la zona esportiva del parc, tal com contempla al Pla d'usos, idea que es va recollir i que es materialitzarà properament. La setmana vinent tindran lloc dos tallers participatius. El dijous 15 de maig se celebrarà el de Fires i Mercats, que comptarà amb la ponència de Mariona de Puig, i el dissabte 17 de maig el d'Usos Esportius, que comptarà amb la ponència de Jordi Roche. El quart i últim taller, que tractarà la Gestió de l'Espai Natural i la Mobilitat, es portarà a terme el dissabte 24 de maig i comptarà amb la ponència de Jordi Sargatal. Fins ara, s'han celebrat dues jornades obertes: el dia de Sant Jordi a la Plaça Catalunya i el dimarts 29 d'abril, dia de mercat a la Devesa. S'han recollit 287 butlletes dels participants, de les quals un 82% per cent són de veïns i veïnes de la ciutat, majoritàriament dels barris de l'Eixample, el Barri Vell, Sant Narcís i la Devesa. Per edats, la franja de la qual s'han recollit més butlletes és la que va dels 30 als 49 anys, amb un total de 92, que representa un 33% del total.