dimarts, de febrer 12

Il·lusió per governar

Anna Pagans, alcaldessa de Girona (Diari de Girona)

No és el meu estil contestar els articles publicats a la premsa per persones que opinen sobre projectes, accions o política de la ciutat. Totes les opinions, vinguin d´on vinguin, hi estigui d´acord o no, són legitimes i ben segur necessàries i considerades. Ara bé, l´article publicat el 6 de febrer per part del Grup d´ICV-EUiA em sembla que, per la responsabilitat que tinc com a alcaldessa i per respecte a la ciutadania, és mereix algunes precisions i reflexions.
Llegint l´article, la ciutadania pot pensar que tenim una crisi de govern i, sincerament, tant jo com tots els regidors i regidores del PSC i ERC ens hem assabentat d´aquesta sobtada crisi per la premsa. Cal explicar que la possibilitat de construir un pavelló cobert a l´interior del recinte esportiu de la Devesa està prevista al Pla General des de l´any 2002. També cal saber que el 7 de març de 2006, el ple de l´Ajuntament va aprovar les condicions per a aquest tipus d´instal·lacions als espais lliures. El debat sobre aquest punt es va centrar exclusivament en la Devesa i es va aprovar amb els vots favorables de tot l´Equip de Govern (PSC, ERC i ICV-EUiA). Altrament, en el ple de la corporació del dia 11 de desembre de 2007 es va aprovar, també amb el vot favorable de tot el govern (PSC, ERC i ICV-EUiA), el Pla de Mandat 2007-2011, en el qual es diu: «construirem un nou pavelló d´esports a la Devesa». Puc acceptar que, novament, el Grup d´ICV-EUiA obri la seva capsa dels trons i discrepi, però no em sembla pas que així, de rabieta en rabieta, facin un bé al bon govern de la ciutat. El que no em sembla acceptable és que per reafirmar-se falsegin en el seu escrit la historia de la nostra ciutat. Desacreditar l´acció de govern municipal que, responsablement, s´ha exercit des de la restauració de la democràcia, l´any 1979, fins avui em sembla un maliciós despropòsit.
Afirmar que a Girona tenim barris sencers sense sòl disponible per emplaçar-hi equipaments públics em preocupa i, molt especialment, que això ho escriguin persones que tenen responsabilitat de govern. Em preocupen el seus estirabots alarmistes. Em preocupa el seu comportament que és més propi dels que estan a l´oposició.
Parlen de Santa Eugènia, un barri heretat urbanísticament del període franquista i, en aquest sentit, els convido a llegir el llibre de Jaume Fabre (1986) Girona entre 4 rius. Llegir la història i recuperar la memòria històrica és una excel·lent lliçó de prudència i, sobretot, de reconeixement democràtic. Sí, fa 29 anys que va arribar la democràcia a aquesta ciutat, al país i a Santa Eugènia i a Can Gibert del Pla. Un barri, escrivia Jaume Fabre (1986), on la urbanització no s´havia fet al mateix ritme galopant que l´edificació i els carrers del qual es van haver d´urbanitzar i dotar de serveis bàsics, durant els primers anys de la democràcia. Un barri que va tenir la primera plaça l´any 1986, una plaça que avui estem tots d´acord que necessita una reforma. I què s´hi ha fet al llarg d´aquesta anys de democràcia? Els centres socials, el centre cívic Santa Eugènia, la compra de la fàbrica Marfà que ben aviat serà un gran centre cultural i cívic, l´escola Montfalgars, la millora del col·legi Groc, els camps de futbol (avui amb gespa artificial), la nova urbanització de Can Gibert del Pla, l´institut de Santa Eugènia, la biblioteca Salvador Allende, el pavelló esportiu de Santa Eugènia, el centre d´assistència primària, la piscina coberta, la plaça Fidel Aguilar, la protecció de les hortes, el passeig d´Olot, la frontissa del Güell, la nova urbanització de Mas Masó (on s´hi estan construint habitatges públics)...i tot això al costat dels ciutadans del barri. I què hi seguim fent ara? El Projecte d´intervenció integral dels barris de Santa Eugènia i Cant Gibert del Pla. Un pla consensuat amb tots els grups polítics amb representació en el consistori de la ciutat i amb tots els col·lectius i associacions del barri. Un Pla aprovat l´any 2005, inclòs dins el programa de Plans de Barris de Catalunya promogut pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l´Ajuntament de Girona, amb una assignació pressupostària que significa una inversió de 14.596.328,00?. I amb quin objectiu?: El de garantir la incorporació del barri de Santa Eugènia - Can Gibert del Pla al ritme de desenvolupament del conjunt de la ciutat de Girona i assegurar que el sector no esdevingui un espai degradat des del punt de vista urbà i de la cohesió social. Un barri amb una societat canviant, en el qual el conjunt d´accions ha de permetre fer de la diversitat un valor del barri, garantir la convivència de persones d´origen ­geogràfic, social i cultural divers, i fer de la relacions entre generacions un tret de progrés.
Parlen del Güell, un barri cèntric de la ciutat on la vella i nova urbanització, la població de sempre i la nouvinguda conviuen harmoniosament. Un barri amb importants serveis, equipaments i espais lliures: Escola d´Hostaleria, Escola Oficial d´Idiomes, Auditori Palau de Congressos, Palau de Fires, plaça Mela Muttermilch, places Miquel de Palol i Prudenci Bertrana, on em sembla que és estimable gaudir d´un pavelló d´esports que millori i modernitzi les velles instal·lacions esportives de la Devesa i que afavoreixi la pràctica de l´esport, entesa aquesta com una millora de la qualitat de vida. En relació a aquest equipament hem sentit les veus discrepants però, per salut democràtica, seria bo i necessari sentir les veus silenciades, aquelles que discrepen de les discrepants. Que falten altres equipaments no ho he negat mai, i així ho vaig expressar en la reunió que vaig tenir fa uns mesos amb un grup important de persones de l´Associació de Veïns del barri. Saben que en vaig prendre bona nota i que ho tinc en consideració.
Finalment, el que ja em sembla un joc de despropòsits d´ICV-EUiA és la seva referència al parc Central. Que aquesta formació política no ha estat mai d´acord amb el tren d´alta velocitat i, també, que sempre ha estat contrària a la ubicació de l´estació en el centre de la ciutat, és un fet conegut. Però dir que el parc Central té els dies comptats, és falsejar el futur. Certament, l´arribada del TAV causarà importants molèsties al sector i a la ciutat, especialment durant la construcció de la nova estació. Que en el futur el parc Central pot canviar de configuració, és cert però el que també és cert és que, al final del procés, la zona alliberada, els espais lliures, serà més gran que l´actual. Caldrà dissenyar un nou parc que integri tot l´àmbit i, sobretot, que posicioni bé els habitatges del carrer Bisbe Sivilla, l´edifici de la Punxa i els itineraris veïnals a tot el sector per garantir la seva principal funció: un espai per a la ciutadania i punt d´unió i connexió entre els barris de l´Eixample, Sant Narcís, Santa Eugènia i el Güell. Els que governem la ciutat som sabedors que aquesta va ser la voluntat de l´Ajuntament quan, el 3 de febrer de 1984, el ple de la corporació, presidit per l´alcalde Joaquim Nadal, va prendre l´acord de començar les negociacions per a l´adquisició dels antics espais de FEVE i, respectuosos amb aquells plantejaments, passarem el testimoni a les generacions futures.
Crisi de govern no n´hi ha. Hi ha il·lusió per treballar per la ciutat. Qui ha obert la capsa dels trons és ICV-EUiA. Els puc assegurar que aquest estirabot no ens farà trontollar ni ballar al seu so. Francament, tinc la impressió que les desavinences són més a casa seva que a casa nostra i, com se sap, és més fàcil culpar els altres que reconèixer els problemes d´un mateix.

*Alcaldessa de Girona